Câte-n lună și-n mansardă

Toată lumea râde când aude cum ne numim, dar efectul e garantat: ne ține minte! A, voi, fetele cu luna și mansarda!

Botezul asociației a fost făcut de noi, cele cinci membre: Ioana, Valentina, Simona, Anamaria și Raluca. Pentru că lucram împreună pe diverse proiecte culturale, ca cercetători, educatori, muzeografi, sociologi, oameni de litere, chiar și voluntari, ne-am gândit că nu ar fi rău să ne asociem și să punem la punct un plan bine ticluit de a ne transforma visele lunatice în … proiecte și apoi în lucruri concrete.

Prin urmare, după ce ne-am găsit un nume pe măsura dorințelor noastre (să facem câte-n lună, într-o mansardă frumoasă), ne-am înființat în ianuarie 2012. Apoi, cu bucurie, am desfășurat primul nostru proiect cultural, numit Bătături. Urme lăsate de meșteșuguri. S-a lăsat cu interviuri cu meșteri, cu expoziții foto, broșuri, prin care am promovat munca frumoasă și plină de substanță a celor care lucrează cu lemnul, lutul, nuielele, metalele prețioase, dar și cei care confecționează păpuși. Și ne-am plimbat, în încercarea noastră de a descoperi ce urme lasă fiecare meșteșug asupra corpului fizic, în toată lumea meșteșugului. Am învățat că un deget tăiat la circulară, reumatismul sau rinita alergică sunt doar niște „bătături” neimportante. Ce contează este pasiunea pentru lucrul bine făcut. Chit că te inspiri de pe internet, chit că ai învățat meseria de la bunuțul tău.

Așa că ne-am luat și noi avânt și am purces la a dezvolta și alte proiecte.

ProȘura. Construcții vechi pentru timpuri noi ne-a purtat pe meleaguri maramureșene. Acolo am cercetat case vechi și șuri și am dat o mână de ajutor localnicilor, pentru a descoperi și ei, încă o dată, câtă valoare culturală, economică și social- istorică are …căsuța bunicilor. Că, știți cum e: tocmai la noi în bătătură nu vedem ce se întâmplă. Ne-am întâlnit cu oamenii din sate, ne-au povestit despre casele și șurile din gospodăria lor, am făcut măsurători, am venit cu sugestii ca locuințele să fie îmbunătățite, dar fără a le strica farmecul, sau, mai grav, structura! Am făcut și expoziții, ca să vadă și bucureștenii frumusețile de acolo, din Țara Chioarului, dar și acasă, la ei, la Baia Mare și în comuna Șișești, unde a fost realizată cercetarea. Și pentru că vorba volant, scripta manent, am făcut și o broșură la ProȘură, în care apar și bune practici.

Și tot în 2013, am implementat proiectul …ei, da, chiar așa: Meserii ascunse în culise de spectacol. Dar uite, acesta are o pagina separata de prezentare, pe platforma noastră.

Că tot am pomenit cuvinte pretențioase, ca implementat, vă mai reținem un pic în culisele Asociației Câte-n lună și-n mansardă: cum ne vine câte-o idee, începem să ne gândim cum să o punem în practică. Ce vrem să facem, cu cine vrem să lucrăm, ce materiale ne trebuie, câți bani și tot așa. Apoi, căutăm linii de finanțare sau sponsori și încercăm să-i convingem că idee mai bună și mai frumoasă ca a noastră, în domeniul culturii, nu există! Până acum, am fost convingătoare! Dar mai visăm și la multe altele: ateliere pentru copii și adulți, alte proiecte de cercetare pe patrimoniul material mic, editarea de albume și, nu în ultimul rând, să căutăm noi bătături sau case care să fie salvate sau să descoperim noi meserii și, mai ales, oameni.