Circ & Varieté Globus București

În 1954 a fost înființat Circul de Stat din București, pe locul fostului circ privat Krately (preluat de către statul român comunist) de pe Bd. Nicolae Bălcescu, lângă actualul Teatru Național București. Peste 7 ani, în 1961, o nouă clădire a fost construită pentru proaspăta instituție, cea din Parcul Circului, în care își va desfășura activitatea până în zilele noastre, acum sub un alt nume, Circ & Varieté Globus.

Odată cu crearea acestei noi instituții, apare o serie de modificări și îmbunătățiri aduse atât spectacolului de circ (recuzită modernă, spații amenajate pentru antrenamente, menajerie corespunzătoare) cât și calificării profesionale a artiștilor.

În anii ce au urmat, circul românesc se dezvoltă în aceeași măsură cu cel nou european, iar actul artistic specific capătă alte valențe: nu mai sunt acele înșiruiri de numere introduse de un prezentator. Noile spectacole de circ combină numerele tradiționale cu tehnici teatrale, pentru a pune accent pe conținutul narativ și impactul estetic, spre deosebire de circul tradițional. Există numere de acrobație cu o recuzită specială, jonglerie, dresură de animale, numere de actorie sau de muzică, de pantomimă sau numere de patinaj, toate bazate pe un scenariu sau un concept. Sunt montări scenografice mărețe care folosesc recuzită specială, design de lumini specific, coloane sonore moderne (o varietate de genuri și ritmuri, de la muzică clasică la pop, jazz și hip-hop, pentru a accentua dramatizarea spectacolului) și costume tematice pentru fiecare spectacol în parte. Artistul de circ nu-și mai reduce rolul la cel de simplu executant, înzestrat cu multe abilități tehnice; el este o combinație de talent, carismă, atitudini teatrale și, desigur, foarte bine pregătit fizic. Spectacolele de circ se reinventează și țin pasul cu vremea, devin un melanj de teatru, show modern și circ, pentru a atrage un public tânăr.

De-a lungul timpului, Circul & Varieté Globus București a avut numeroase trupe de artiști cu care a câștigat premii la festivalurile străine dedicate acestei arte, printre care și premii la Festivalul Internațional de Circ de la Monte Carlo, echivalentul în cinematografie a premiilor Oscar.