Despre

Câți dintre noi nu am visat să fugim cu o trupă de circ, să călătorim, să vedem lumea? Câți nu ne închipuim cum ar fi să schimbăm lumea printr-un singur click de mouse sau să ne jucăm cu păpușile până când … Cum până când? Toată viața!

Dar tot timpul ni se repetă că trebuie să creștem, să fim responsabili, că trebuie să învățăm și să avem o meserie. Și dacă meseria presupune să sculptezi păpuși? Sau să mânuiești butoane muuulte, pentru a crea o lume de culori și lumini? Sau, ca un general, să conduci oameni care creează lumi noi? Circul, teatrul de păpuși, filarmonica, studioul de animație, teatrul …scot la iveală lumi dramatice. Ba jucăușe! Ba frumoase! Nu, câteodată sunt urâte! Dar pline de muzică. Și culori! De la machiaje, costume, peruci! Hai în 1800, suntem regi și regine! Apoi mergem în altă galaxie, în anul 2385. Și dacă am obosit, revenim cu picioarele pe pământ, într-o pădure fermecată, lângă un motan fercheș, cu cizme colorate.

De fapt, mergem acolo unde vor oamenii din culisele spectacolului. Cine sunt ei? Oameni ca toți oamenii, responsabili, cu o meserie! Dar nu orice fel de meserie: de la regizori la recuzitieri, de la scenografi la creatori de costume, de la electrician la light-designer, de la dresori la animatori pe calculator. Ei sunt oamenii din spatele cortinei, dar fără de care un spectacol nu poate avea loc.

Noi suntem curioase din fire și unele întrebări nu ne dădeau pace: cum ajunge un violonist să-și găsească partitura? O ia pe a toboșarului, când acesta nu este atent? Cum de lumina și sunetul și actorul acționează ca și când ar fi stăpânite de o forță comună? Cine face costumele trapezistelor, în care sunt atât de frumoase, dar în care se și pot mișca, fără să fie incomodate? Dar cum de apare, tam-nesam, în mijlocul unei scene, o casă coborâtă, parcă, din cer?

Așa că am mers în culisele a 5 reprezentanți ai artelor spectacolului: Teatrul de Animație Țăndărică, Teatrul L.S. Bulandra, Circul & Varieté Globus, Filarmonica din Târgu Mureș și Studioul de animație DSG. Am scotocit prin culise și am descoperit oamenii care fac magia să se întâmple. Am aflat că nu există, de multe ori, școli speciale pentru a învăța ce fac ei. Am aflat cum își împart munca, cum au ajuns să practice o meserie sau alta. După atâta cercetare, i-am rugat pe unii și alții să ne spună, în fața camerei de filmat, povestea lor. Astfel avem 25 de filme de câte 3-5 minute care, poate, îți vor da idei despre ce ai vrea să te faci când o să mai crești. Ca să fie cât mai clar totul, am pus și o serie de texte scurte și fotografii.

Și nu uita să arunci un ochi și pe istoria artelor spectacolelor. Nu-i așa, ca în manualul de istorie. Și poate îți vin idei noi! Poți să ni le scrii!

Noua ne place să visăm. Vise care mai liniștite, care mai bramburite. Acum visăm că unii copii, când vor fi adulți serioși, la casa lor, vor putea pleca, din când în când, cu circul în lume, împreună cu mixerul de sunet și lumini. Alții vor inventa păpuși și sisteme de pârghii, se vor juca ore întregi cu ele, în timp ce unii vor folosi pietre, folii și mărgele pentru a crea sunete. Vor avea și puteri supranaturale: vor găsi, cu ochii închiși, o partitură de Mozart, într-o sală imensă, plină cu partituri, iar alții vor salva actori celebri, transmițându-le, ușurel și discret, replica uitată.