Animator-desenator

Meseria de animator-desenator este complexă, dar pe măsură de frumoasă. Acesta are sarcina ca, urmând indicaţiile regizorale, să descompună scenariul într-o succesiune de imagini separate. După ce avem secvenţele bine împărţite pe cadre, iar cadrele în imagini (sau frame-uri – termen englezesc des folosit în domeniu), animatorul-desenator începe să deseneze imagine cu imagine. Mai corect spus, imaginile cu pricina nu se creează doar prin tehnica desenului, ci şi prin cea a modelajului sau a graficii, în funcţie de natura animaţiei şi de indicaţiile regizorale. Atunci când se „lipesc” imaginile realizate, trebuie să rezulte o animaţie în toată regula – fluidă şi coerentă.

Până să fi fost inventate mijloacele tehnologice actuale, tehnica folosită pentru realizarea unei animaţii era cea numită în englezeşte stop-motion (cunoscută şi sub numele de stop frame). Intuiţi în ce constă această tehnică? Este cam ce vă spuneam în altă rubrică: desenatorii modelau sau desenau imaginile, iar acestea erau fotografiate sau filmate. După aceea, era desenată următoarea imagine secvenţială şi era, la rândul ei, fotografiată sau filmată. Ca să înţelegeţi, imaginaţi-vă un omuleţ desenat în poziţie dreaptă care trebuie să-şi fluture mâna, în semn de rămas bun. Desenatorul trebuia să deseneze omuleţul în ipostaze multiple, ilustrând întreaga mişcare a mâinii, desen cu desen (frame by frame). Atunci când sunt combinate toate aceste desene şi rulate cu ajutorul proiectorului, apare mişcarea – nu vezi toate acele desene separat. Această tehnică se foloseşte din plin şi astăzi, atât în animaţie, cât şi în film.

Astăzi, animaţia funcţionează cam pe aceleaşi principii, doar că se folosesc tehnologii mult avansate. Cea mai cunoscută tehnică actuală este CGI (Computer-Generated Imagery, adică „imagerie generată de calculator” sau grafică pe calculator). Cu aceste mijloace, se pot crea atât desene 2D, cât şi 3D. Însă, chiar dacă multe dintre sarcinile desenatorului sunt preluate sau uşurate parţial cu ajutorul soft-urilor de grafică computerizată, principiul de desenare este acelaşi, pe fotograme (frame by frame). În zilele noastre, de obicei, animaţiile au de la 24 până la 30 de frame-uri pe secundă! Faceți voi calculul câte cadre trebuie desenate pentru un filmuleț de, să spunem, 5 minute.

Ca să fii un animator-desenator trebuie să fii talentat, să ai nişte aptitudini artistice desăvârşite, un simţ al detaliului bine dezvoltat şi să fii foarte răbdător.

VIDEO

FOTO