Actor păpușar

Actorul- păpușar, discret cu prezența sa pe scenă, dar omniprezent prin mișcările și vocile personajelor pe care le interpretează, este unul dintre cei mai iubiți actori, în special de copii. În același timp, el este înzestrat cu anumite calități – de la condiția fizică excelentă, fiindcă trebuie să știți că mânuirea unei păpuși nu e lucru simplu, de multe ori, actorul este nevoit să stea culcat, în genunchi, pe-o parte, sau pe vine. Ca să nu mai punem la socoteală faptul că o păpușă poate să depășească uneori și 10 kg, iar actorului-păpușar îi revine sarcina de a o face să se miște nu oricum, ci grațios, natural, ca și cum ar fi o ființă vie. Și dacă ne gândim la momentele muzicale, sau cele de dans, care sunt prezente în orice spectacol, începem să înțelegem cât de complexă este, de fapt, meseria sa. Iar uneori, este nevoie de perfectă sincronizare cu alți colegi, când trebuie să mânuiască o marionetă mai sofisticată la mai multe mâini.

Fiindcă cel important lucru este ca o marionetă să se miște, să nu fie doar o păpușă pe băț. Doar așa, păpușa, prin felul în care se mișcă, interacționează cu copiii. Și să nu vă închipuiți că este doar distracție în sala de spectacol. Prin temele abordate, păpușile îi învață pe copii lucruri importante, cum ar fi să deosebească binele de rău și să-și însușească anumite calități – să fie curajoși, să facă fapte bune, să fie buni prieteni.

Și dacă te bate un gând să devii cândva un bun păpușar, iată ce calități nu ar trebui să-ți lipsească:

- întâi și-ntâi, să fii un bun actor (să-ți placă de pe acum să interpretezi diferite roluri);

- întâi și-al doilea, să fii un bun sportiv, dansator și mânuitor;

- al doilea și-al treilea, un bun păpușar trebuie să nu îmbătrânească niciodată - să poată juca roluri de băieței și de fetițe, elefănței, motani încălțați și la 60 de ani;

- și, nu în ultimul rând, să iubească păpușile și să-i facă și pe alții să le iubească. Poți exersa acest lucru cu sora/fratele mai mic.

Nu te îngrijora dacă nu vei reuși de prima dată, ai timp să te perfecționezi. Poți să începi chiar de data viitoare când mergi la teatru. Nu ezita să-ți exprimi părerea despre piesă. Așa cum simți tu nevoia să fii lăudat când faci un lucru bun și actorii-păpușari au nevoie să fie încurajați. Sau criticați (și aici o să înțelegi mai bine de ce mama te mai ceartă uneori) atunci când spectacolul nu a ieșit perfect.

Să nu-ți imaginezi că locul tău în sală rămâne neremarcat. La final, printre aplauze, dar și în timpul spectacolelor, actorul-păpușar este atent și la public, la reacțiile, momentele de încântare sau, dimpotrivă, de împotrivire ale micilor spectatori. Ca data viitoare, spectacolul să fie la fel de bun, sau mai bun.

A, și nu uita! La final, oferă flori actorilor! Așa, personajele îndrăgite vor trăi mai mult.

VIDEO

FOTO